Ankara mamak’ta çöpten elektirik üretimi..

Ankara’nın Mamak ilçe sınırlarında yer alan çöplükten, Büyükşehir Belediyesi’nden ihaleyi alan İsviçre Invest Tradıng Consultıng (ITC) firmasınca kurulan santralde elektrik üretilmeye başlandı. Mamak’taki katı atık alanına gelen günde 2 bin 500 ton çöp, geri dönüşüm fabrikasında optik okuyucular tarafından ayrıştırılarak, yeniden kazanılıyor.

Plastik ve plastik şişelerden elde edilen granüller, Hindistan’a ihraç edilerek, gelir getiriyor. ITC Ankara Şubesi Genel Müdürü Ali Kantur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöplerden elde edilen metan gazını tahliye ederek, 5.6 mg/watt elektrik enerjisi elde etmeye başladıklarını söyledi. Firmanın, 2005 yılından itibaren Mamak çöplüğü ile ilgili çalışmalara başladığını anlatan Kantur, yüzde 100 civarında olan çöplük kokusunun, yapılan ıslah çalışmaları ile günümüzde yüzde 15 oranına düşürüldüğünü belirtti. Çöpler için baraj yapımını tamamladıklarını, üzerinin de kapatıldığını belirten Kantur, önceki yıllarda 365 gün duyulan çöp kokusunun artık sadece 30 gün hissediler hale geldiğini söyledi. Kantur, şunları kaydetti: ”Patlayan ve kötü kokuya yol açan metan gazı çekilerek, kurulan santralle elektrik üretimini sağladık. 4.2 mg/watt ile başlanan ve günümüzde 5.6 mg/watt’a ulaşan elektrik enerjisini 2008 yılı Ocak ayında 11.6 mg/watt, Şubat ayında ise 13 mg/watt’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ankara’nın tüm çöplerini bölgemize getirmesini ve özellikle bazı belediyelerde tarafından organize edilen sokak ayrıştırıcıları tarafından işlem yapılmamasını istiyoruz. Bu o işi yapan kişilerin sağlıklarını tehdit ettiği gibi, bizim işimiz için de kolaylaştırıcı yanı bulunmamaktadır.”
Çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm sağlamanın ayrı bir uzmanlık işi olduğunu dile getiren Kantur, tüm işlerin firmalarında olduğu gibi tek bir merkezde yapılmasının uygun olacağını kaydetti. Çöpleri, kağıt, plastik, metal, cam, plastik şişe diye ayırdıklarını ve çöpü uygun koşullarda stokladıklarını ifade eden Kantur, tüm bu malzemelerden geri dönüşüm elde ettiklerini ve bir kısmını da enerjiye dönüştürdüklerini söyledi. Çöple ile ilgili dünyada uygulanan her türlü teknolojiyi kullanarak, Mamak’taki merkezde hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Kantur, firmada 300’ün üzerinde personelin çalıştığını kaydetti.
-KONUTLARIN DEÄžERİ ARTTI-
Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin ise ”İlçenin adı artık çöplükle anılmadığı için, bölgede gecekondudan kentsel dönüşüm alanı olan konutların da değeri arttı” dedi. . Çöplük alanından artık kötü kokuların gelmediğini ifade eden Şahin, çöp alınana, seralar yapıldığını ve kafeteryalar oluşturulduğunu belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e katkıları dolayısıyla teşekkür ettiklerini bildiren Şahin, ”Çöplükten kurtulduğumuz için seviniyoruz. 5 bin metrekarelik sera, 850 metrekarelik kafetarya alanı ile bölge apayrı bir havaya büründü. ITC firmasının başarılı çalışmaları ile bu noktaya gelinmiştir. Elektrik enerjisi üretilmesi ve çöplerin ayrıştırılması ile elde edilen gelirler, ilçeye sağladığı katkının yanı sıra ülke ekonomisine da fayda sağlamıştır” diye konuştu.

kaynak:haber7

Bu yazı haber, teknoloji kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Ankara mamak’ta çöpten elektirik üretimi..” hakkında bir yorum

  1. REŞAT

    ben bu sıtede bır proje hazırlayacağım. bunun ıçın bana daha çok bilgi gerektiği için biraz daha iyisunu gö

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir