internet ve uydu desteği olmadan kıtalar arası telsiz Tübitak’tan..

İnternet ve uydu desteği olmaksızın, kıtalararası ses ve görüntü alışverişi sağlayan haberleşme sistemi ve Türkiye’nin ilk deniz radarı. TÜBİTAK’ın görüntü alışverişine olanak tanıyan telsiz sistemi “Foresc 2” ile binlerce kilometre uzaktan gönderilen veriler bilgisayar ekranında çözülüyor.Foresc 2 ile diğer telsiz sistemlerinden farklı olarak; sadece ses değil, görüntü aktarımı ve internet ortamındaki gibi sohbet de yapılabiliyor.TÜBİTAK, Foresc 2’yi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın talebi üzerine geliştirmiş.Foresc 2 teknolojisiyle askeri operasyon, doğal afet gibi iletişimin güç olduğu durumlarda sahadan karargaha veri aktarımı sağlanıyormuş. Üstelik, bu esnada uydu, internet gibi altyapılara ihtiyaç duyulmuyormuş . Görsel-işitsel her türlü veri, bir merkezden diğerine atmosfer aracılığıyla aktarılıyor. Uydu teknolojisiyle çalışan sistemlerin maliyeti yüksek. Ayrıca, başka ülkelerin teknolojilerine bağlı olduğundan stratejik açıdan riskli. Sadece atmosferi kullanarak kıtalararası ses ve görüntü aktarımı sağlayan Foresc’in ise hiçbir kullanım maliyeti yok. Sistem NATO’ya satılan ilk Türk ürünü; aynı zamanda Rus donanmasına giren ilk yabancı sistem…hemen hemen her teknolojiyi dışardan aldığımız şu günlerde böyle bir teknolojinin bizim ülkemizden çıkmış olması , hele bide Nato’ya satıyor olmamız gurur verici.
Yüzde 100 güvenlik
Sistemin yoğun talep görmesinin nedeni yüzde 100 güvenlik sağlaması. Veriler karşı tarafın kişisel hesabına şifreli olarak aktarılıyor ve Foresc telsizi olmadan hiçbir şekilde okunamıyor.Kesintisiz haberleşme imkanı sağlaması nedeniyle, Foresc, iletişimin kesildiği deprem gibi afet durumlarında da kullanılabiliyor.
MİLLİ RADAR

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için 2 yıllık çalışmanın ardından bir sahil güvenlik radarı, bir de gemi radarı üretti.
Radar yüzde 100 yerli teknoloji ile üretilen “milli gemi” Milgem’de kullanılacak.TÜBİTAK Radar Projesi Sorumlusu Feyzullah Yayıl: “Her iki radarın da özelliği; teknolojileri farklı, darbeli değil, bu sayede çok düşük çıkış gücüyle uzun mesafeyi izleyebiliyoruz, algılanabilirliği düşük. Yani düşman tarafından ancak yanına yaklaşınca farkedilebilir.”
Radarların menzili yaklaşık 45 kilometre… Önemli bir özellikleri de hem ürün hem de bakım maliyetlerinin düşük olması; her iki radar da seri üretime hazır.Sahil Güvenlik Komutanlığı, bu radarı “Türkiye sahillerini kapsama ve tek merkezden izleme projesi”nde kullanmayı planlıyor.

kaynak : CNNTürk

Bu yazı bilim, haber, teknoloji kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

internet ve uydu desteği olmadan kıtalar arası telsiz Tübitak’tan..” hakkında bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir