kağıt gibi pil geliyor..

Son yıllarda, başta bilgisayarlar olmak üzere tüm elektronik araçlar daha da küçülüyor. Ancak güç kaynaklarının, başka bir ifadeyle pillerin küçüldüğüne pek rastlanmıyordu. Amerikalı bilim insanları ise yaptıkları on deneyleriyle bu döneme son vermeye hazırlanıyor.

ENERJİ KAÄžITTA
Bilim insanları, uzaktan bakıldığında sadece minik bir kağıda benzeyen bir pil geliştiriyor. Bilim insanları, deneyleri sırasında önce, kağıdı küçük bir karbon tüpün içine koydular, böylece kağıtta enerji saklanmasını sağladılar. Fakat her pil gibi, kağıdın da bir elektrik ileticisine gereksinimi vardı.

İNSAN KANI, İDRARI, TERİ
Amerikalı bilim insanları ise bu noktada mekanizmanın harekete geçebilmesi için, insan kanı, teri veya idrarının işe yarayabileceğini keşfetti. Böylesine ince ve küçük bir pilin, diğerlerine göre daha esnek bir yapıda olduğu, mesela kalp atışlarını düzenleyen cihazlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

‘ÜÇ YIL SÜREBİLİR’
Araştırmayı yapan bilim insanlarından, Rensselaer Politeknik Enstitüsü’ne mensup Doktor Robert Linhardt, kağıt pilin başka alanlarda ve farklı ortamlarda da kullanılabileceğini söylüyor. Doktor Robert Linhard, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

SERT ORTAMLAR
“Uzaktan bakıldığında, sadece minik bir kağıda benzeyen cihazın esnek görünmesinin yanında asıl avantajı, çok farklı sıcaklıklarda da kullanılabilmesi. Hem çok sıcak, hem de çok soğuk yerler için geçerli bu… Cihazı, son derece sert iklim koşullarında da kullanmamıza olanak sağlıyor. Gerçekten onu uzayda da kullanabiliriz, çölde de, kutuplarda da…” Araştırmaların devam ettiğini belirten bilim insanları, kağıt pille çalışan ürünlerin yaklaşık üç yıl içinde piyasada satışa sunulmasını bekliyor.

kaynak:birgün

Bu yazı bilim, teknoloji kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir