sürekli çekilen ,her geçen gün Türk sinema tarihine iyi bir film olarak bir yenisi daha eklenen filmlerimize devam ediyorum. Mahsun Kırmızıgül’ün senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı “güneşi gördüm” önceki muhalif filmlerde bahsettiğim Türk sinemasının “özgürlüğüne” devamının bir kanıtı. yada bir nevi “günah çıkartılma” ,”hata” kabul etme için sinema çekenlere (muhaliflere)sunulmuş bir fırsat belkide. doğu sorununu hepimiz biliyor yaşıyoruz, ülkemizi nasıl yaraladığı ,nelere maal olduğuna tanık oluyoruz. fragmanından izlediğim kadarıyla iyi bir “analiz” ve “neden sonuç” ilişkisi anlatılmış. umarım film tutar, yeterli ilgili görür, yapıcı sonuçlar çıkartılırki hem böyle filmler tarihimize bir daha çekilmemek üzere geçer. tabiyki bu dediğim sadece umut, günümüz Türkiye’sinde süregelen Kemal Sunal filmleri düzeni ( ağalık ) devam ettikçe ,kollandıkça çok zor …
işte güneşi gördüm filmliyle ilgili ayrıntılar;
Tür : Dram
Gösterim Tarihi : 12 Mart 2009
Yönetmen : Mahsun Kırmızıgül
Senaryo : Mahsun Kırmızıgül
Görüntü Yönetmeni : Soykut Turan
Müzik : Mahsun Kırmızıgül , Yıldıray Gürgen
Yapım : 2008, Türkiye
Oyuncular
Ali Sürmeli , Altan Erkekli , Ali Tutal , Alper Kul , Buğra Gülsoy , Cem Aksakal , Cemal Toktaş , Cezmi Baskın , Cihat Tamer , Demet Evgar , Deniz Oral , Emre Kınay , Erol Demiröz , Erol Günaydın , Gülhan Tekin , Hande Subaşı , Itır Esen , Kamil Sönmez , Macit Sonkan , Mahsun Kırmızıgül , Menderes Samancılar , Murat Ünalmış , Nurseli İdiz , Sarp Apak , Şerif Sezer , Ümit Okur , Yıldız Kültür , Yiğit Özşener , Zafer Ergin , Aleyna Kala , Aslıhan Kapanşahin , Cansu Aktay , Edanur Eker , Elenur Eker , Serhat Çağlayan , Tuğse Gökhan
Mahsun Kırmızıgül’ün ikinci yönetmenlik denemesi Güneşi Gördüm, kalabalık bir ailenin filmi. Askerin emriyle köylerini boşaltan ve bir kısmı İstanbul’da şansını denerken diğerleri de umudu Norveç’e kaçmakta arayan bir aile bu.
Beş kız çocuğun ardından istediği oğla sahip olan Ramo, bir oğlu askere giderken diğeri dağa çıkmış Davut, sert mizaçlı Mamo ve onun kendini hep kız gibi hissetmiş erkek kardeşi Kadri filmin merkezinde yer alıyorlar.
Yine çok fazla öykü anlatıyor Kırmızıgül bize. Ama bu kez eklektik durmuyor öyküleri; hepsi bir çatı altında, aynı tema etrafında toplanıyor.
bir diğer film ise “deli deli olma” ;
“yol”, “sürü”,”vizontele tuuba” gibi filmlerden tanıdığımız üstad Tarık Akan’ın oynadığı filmde kendisine “babam ve oğlum” ,”mustafa hakkında herşey” ve de “yol” filminden tanıdığımız Şerif Sezer eşlik ediyor. böyle kaliteli sanatçılar olunca ,bizede filmi gidip izlemek düşüyor.
filmle ilgili ayrıntılar;
Tür : Dram
Gösterim Tarihi : 17 Nisan 2009
Yönetmen : Murat Saraçoğlu
Senaryo : Hazel Sevim Unsal
Görüntü Yönetmeni : Mustafa Kuscu
Yapım : 2009, Türkiye
Oyuncular
Tarık Akan (Mişka) , Şerif Sezer (Popuç) , Levent Tülek (Şemistan) , Cemile Nihan (Alma)
Çocukken ailesiyle Rusya’dan göçen bir Malakan olan Mişka, ailesinden kalan piyanosu borcu yüzünden köyde ahır ahır dolaşıyordur. Karslı köy kızı Alma ise bu piyanoyu çalabilmek için adeta deliriyordur.
Mişka ve Alma arasında oluşan sıcak bir dostluk üzerinden köyün kendine has hikayeleri ortaya çıkar. Bir taraftan da Mişka’nın hiç kavuşamadığı, ailesinin aksine sinirli bir kadın olan Popuç vardır.
120 ve O… Çocukları filmlerinin yönetmeninden Tarık Akan ve Şerif Sezer’in başrollerini paylaştığı, Kars’ın bir köyünde geçen film; komik, naif, içten ve bizi anlatan bir hikaye.
The article is ver good. Write please more