imf mi bize borçlu? , biz mi imf ye borçluyuz?

1945 yılında kurulan Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1947 yılında üye olan Türkiye, 1961 yılında imzaladığı ilk stand-by anlaşmasından bu yana yakasını IMF’den kurtaramıyor. Türkiye IMF’nin 184 üyesi arasında halen bir düzenleme ilişkisi içinde bulunan ülke sayısı 43 iken, IMF’den kredi kullanan ülkelerin sayısı 2007’de 6’ya düştü. Bu ülkeler sırasıyla Türkiye, Irak, Dominik, Peru, Uruguay ve Makedonya. Altı ülkeye kullandırılan toplam kredi ise 11 milyar 874 milyon dolar. Parasal desteğin 10 milyar 59 milyon dolarını sadece Türkiye kullanıyor. Diğer 5 ülkenin kullandığı krediler, Türkiye’nin yanında cep harçlığı bile sayılmayacak kadar düşük.

Türkiye’den sonra en borçlu ikinci ülke olan Irak’ın kullandığı kredi miktarı bunu çok açık gösteriyor. Irak’ın IMF’ye borcu 717,2 milyon dolar. Yani Türkiye, IMF’ye Irak’tan 15 kat daha fazla borçlu durumda. Diğer 4 ülkenin borçları ise sırasıyla şöyle; Dominik 661,3 milyon, Peru 258 milyon, Paraguay 98 milyon ve Makedonya 78,5 milyon dolar.

IMF’yi Türkiye ayakta tutuyor
IMF’nin 6 ülkeye sağladığı 11 milyar 874 milyon dolarlık parasal desteğin 10 milyar 59 milyon doları sadece Türkiye’ye ait. Yani IMF’yi Türkiye ayakta tutuyor. Son verilere göre IMF’nin ülkelere kullandırdığı toplam kredinin yüzde 85’ini tek başına Türkiye kullanıyor. Yani IMF’nin Türkiye’den başka para satacağı ülke kalmadı. Ekonomisi Türkiye’den daha kötü olan ülkeler, dünyadaki para bolluğunu çok iyi değerlendirerek IMF’ye borçlarını sıfırlarken, Türkiye bu süreçte diğer ülkelerin aksine daha bağımlı hale geldi. Türkiye olmasa belki IMF’nin varlık nedeni sorgulanmaya başlanacak ve kapısına kilit vurulacak.

Latin Amerika ülkeleri IMF ile bağlarını kopardı
Brezilya, 13 Aralık 2005’te, IMF’ye kalan borçlarının tamamını son ödeme tarihi olan 2007’yi beklemeden ödeyeceğini açıkladı. 22, 23 ve 27 Aralık’ta 15 milyar 460 milyon dolar ödeme yaparak IMF’ye olan borçlarını kapattı. Brezilya, 6 Eylül 2002 ve 12 Aralık 2003 stand-by’larıyla kullanımına sunulan 39 milyar 230 milyon dolardan o tarihe kadar 24 milyar 650 milyon dolarlık kısmını çekmişti.

Brezilya’dan iki gün sonra 15 Aralık 2005’te yaptığı açıklamayla, IMF’ye kalan borçlarının tamamını ödeyeceğini taahhüt eden Arjantin ise bu taahhüdünü 3 ve 4 Ocak 2006 tarihlerinde yaptığı 9.9 milyar dolarlık ödeme ile yerine getirdi. Arjantin, 10 Mart 2000, 24 Ocak 2003 ve 20 Eylül 2003 stand-by’larıyla sağlanan 40.5 milyar dolardan 23.2 milyar dolarlık kısmını kullanmıştı.

Venezuela “ABD uşakları” ile yolunu ayırdı
Venezuela ABD’nin uşağı olmakla suçladığı Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası üyeliğinden ayrılıacağını 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda açıklamıştı. Törenlerde konuşan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Bundan böyle, ne IMF’ye, ne Dünya Bankası’na ne de başka hiç kimseye ihtiyacımız var. Artık Washington’a gitmek zorunda değiliz” demişti. Ayrılma kararını yakın bir zamanda resmi olarak IMF ve Dünya Bankası’na bildireceklerini anlatan Chavez, bu iki kuruluşu Güney Amerika’nın içinde bulunduğu yoksulluktan da sorumlu tutuyor. Chavez öte yandan söz konusu kuruluşların kriz içinde bulunduğunu söylüyor. Chavez, Latin Amerika ülkelerinin aralarında alternatif bir kredi kurumu oluşturmalarını önerdi.

Correa da rest çekti
Ekvador da bağımlılık zincirini kopartıp atan ülkelerden. Ekvador başkanı Rafael Correa, önce IMF’ye borçlarını vadesinden önce ödedi. Sonra da, “bu uluslararası bürokrasinin ülkeyi haraca bağlamasına izin vermeyeceğiz” diyerek DB’nin ülkedeki temsilcisi Eduardo Somensatto’yu “istenmeyen kişi” ilan etti.

Diğerleri
Son dört yılda IMF’den kurtulan ülkeler ise şunlar: Arjantin, Brezilya, Bolivya, Bulgaristan, Guatemala, Hırvatistan, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Romanya, Uruguay, Ürdün ve Ukrayna. Ve tabii ki Angola. Birkaç ay önce yoksul Afrika ülkesi Angola da tüm borçlarını kapatıp, IMF heyetine “ekonomiyi kendi aklımızla yöneteceğiz; sizden öğreneceğimiz birşey yok; güle güle” dedi..

kanyak:sol

Bu yazı etki,tepki,yorum,vb.gibi, haber kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir