Zonguldak`ta evlerin çevresinde çok sayıda kene bulunması üzerine yaşanan olaylar, yetkililerin zihniyetinin kene ısırığından daha tehlikeli olduğunu ortaya koydu. Yurdun çeşitli yerlerinde kene ısırıkları sonrasında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle vatandaşlar hayatını kaybederken Zonguldak`ta yetkililerin sorumsuz tutumları, yeni vakaların yaşanmasına davetiye çıkarıyor.
Zonguldak`ta, evlerinin çevresinde çok sayıda kene bulunan mahalleliler, ilaçlama yapılması için belediye, il tarım müdürlüğü ile il sağlık müdürlüğüne başvurdular. Yetkililer ise olay karşısında önlem almak yerine topu birbirlerine atmakla yetindiler. İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan ise kene olayının kurumlarını ancak insanı ısırdığı zaman ilgilendirdiğini söyledi.
Alınan bilgiye göre, Çaydamar Mahallesi`ndeki evlerinin çevresinde çok sayıda kene bulunması nedeniyle tedirgin olan vatandaşları, ilaçlama yapılması için başvurdukları belediye yetkilileri il tarım müdürlüğüne, il tarım müdürlüğü il sağlık müdürlüğüne, il sağlık müdürlüğüne yönlendirdiler bu kurumlar da vatandaşları tekrar belediyeye yönlendirdi.
Sağlık müdürlüğü yetkililerinin, sadece halkı bilgilendirme aşamasında yardımcı olacağını söylemeleri üzerine vatandaşlar, tekrar başvurdukları Zonguldak Belediye Başkanlığı`nda herhangi bir sonuç alamadı.
Hayvanlarının üzerinde kenelerin çoğalmasından da tedirgin olan vatandaşlar, sorunun çözümü için aralarında para toplayarak ilaç almayı kararlaştırdılar.
Mahallede oturan Gülseren Kerim, belediye yetkililerinin sadece sinek ilaçları bulunduğunu belirterek, kendilerini il tarım müdürlüğüne gönderdiğini belirtti. Kerim, şunları kaydetti: “Tarım müdürlüğü ilgilileri ise dilekçemizi il sağlık müdürlüğüne vermemizi söyledi. Orası ise ‘bizim işimiz değil` diyerek tekrar bizi belediyeye yönlendirdi. Başvurularımızın hiçbirinden sonuç alamadık. Kenelerin ısırmaması için her yerimizi örterek uyuyoruz. Kısa zamanda çok sayıda kene ısırma vakasıyla karşılaşabiliriz. Çamaşır suyu ve sıcak su dökerek, kenelerle mücadeleye çalışıyoruz. Köpekler ve kedilerin üzerleri keneyle dolu. Çok korkuyoruz, yardım bekliyoruz.â€Â
Çaydamar Mahallesi Muhtarı Mehmet Zaman da belediyeye başvurularından sonuç alamadıklarını, soruna kendileri çözüm bulmak amacıyla ilaç satın alacaklarını kaydetti.
Yetkililer topu birbirine atıyor
İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan kene olayının kurumlarını ancak insanı ısırdığı zaman ilgilendirdiğini, ayrıca vatandaşlara da eğitim vermekle sorumlu olduklarını söyledi. İlikhan, keneyle mücadele işinin belediyenin sorumluluğunda olduğunu, il tarım müdürlüğünün de destek vermesi gerektiğini kaydetti. Belediye Başkanı Secaatin Gonca da problemin il tarım müdürlüğünü ilgilendirdiğini iddia etti. Gonca, şöyle dedi: “Müdürlük yetkilisine ne gerekiyorsa yardımcı olacağımızı söyledim. Sorunu halletmelerini istedik. İlaçlama işini geçen yıl il tarım müdürlüğü yaptı, yine onlar yerine getirecek. Bu konuda il tarım küdürü ile görüşmüştüm. Şimdi, topu bize atıyorlar. Bizim yetişmiş elemanımız yok. Vali Yavuz Erkmen`e konuyu aktardım, ilgililerle görüşecek. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız.†İl Tarım Müdürü Yusuf Akın ise mahallelerin belediyenin çalışma alanı içerisinde olduğunu öne sürdü. Akın, “Kene, fare ve bit gibi zararlılarla mücadele yasalarla belediye verilmiştir. Biz sadece tavsiyelerde bulunuruz†diye konuştu. (Zonguldak/EVRENSEL)
zihniyete bak , ısırınca müdahele imiş, ısırmadan olmaz…
Bir Cevap Yazın