ülkemizde malum korsan almış başını gidiyor . bunun için çeşitli yasalar yürülüğe girdi uygulanmaya çalışıldı yada öle gösterildi . sanatçılar bunca yapılan önleme rahmen albümlerinin hasılatlarının düşüklüğünden yakınıyorlar. zamanında Tarkan’ın internetin yaygın olmadığı zamanda çıkardığı albümlerinin milyonlar sattığı zamanda şimdi yüzbinlerde olduğu söyleniyor . interneti olan hemen hemen herkes paylaşım programlarını ,mp3 cdlerini kullanarak müzik dinleme ihtiyaclarını karşılıyorlar , mp3 playerlar ise peynir ekmek gibi satıyor. işin ilginç tarafı korsandan bukadar dert yanılmasına rahmen ,bakkal’da bile boş cd ,dvd , hemen hemen her elektronik eşya satan dükkanlarda ise dvd-cd writer var . hele şimdi flash diskler , harici hard disklerde piyasada, bu durumda mp3’ü yasal yapmak için hemen hemen her kapı kapanmış gibi .mp3 çalan cep telefonlarınıda unutmamak gerekir. sırf mp3 le sınırlı değil tabiyki korsan bunun yazılım ve film sektörüde yara alıyor . yazılım olayıda demin bahsettiğim dvd-cd writer ile el ele kol kola yoluna devam ediyor. film sektörüde aynı şekilde tanınmış bilinmiş markaların dvd player , divx player ,mp4 player oynatabilen film oynatıcıları piyasada her mağazada mevcut. geçtiğimiz günlerde Tarkan’ın albüm çıkarmasıyla ttnet ile işbirliği ile Türkiyede ilk yasal mp3 olayını başlattı sanırım . bazı yasal mp3 siteleri de vardır muhakkak ! .
gelelim korsan’a bu kadar rahbet olmasının sebeplerine ,
ilk olarak korsanı arayanın değil ,korsanın müşteriyi bulması bence , sokakta yürürken pat diye önüne seyyar satıcı çıkmayan enderdir . hele kadiköy’de ,eminönün’de her adım başı mevcut.
insanlarında korsan’a talebi var tabiyki, sinemaya iki kişi 15 ytl verceğime 1 yada 2 ytl ye filmi alırım evimde izlerim diye düşünüyor. orjınal film ise 12 ytl’den başlıyor ,dvd ler ise 30 ytl’ye kadar fiyatları mevcut . windows xp ‘nin lisanlı fiyatı 90 dolar civarlarında , korsan hali ise en fazla 3 ytl . albümlerde ise sanatçının cd’si 10-15 ytl arası , korsan piyasasında ise çıkmış bütün albümlerininde mp3lerinin içinde olduğu cd veya dvd si en fazla 3 ytl civarında . hal böyle olunca maalesef ülkemizinde şartlarınıda göz önüne alınca insanların korsan’a neden bukadar talep ettiği ortaya çıkıyor.
bunu önlemek için ttnet’in yaptığı gibi yöntemler denenebilir , korsan için daha fazla yasa ,daha çok denetim gerekebilir , sanatçılar albümleri yaparken daha az kar planlıyıp , daha az el yakan fiyatlarla piyasaya sürülmeli.
bunlar korsan’ı önlemek için ufak çaplı önlemlerden birtanesi , bunca şeyi söyledikten sonra korsan’dan mennun olan bir kesimin olduğunuda tahmin edebiliyorum , bu kesiminde sanatçılar ,film şirketleri , yazılım firmaları hariç hemen hemen herkes olduğuda şüphesiz . ama iş emek hırsızlığına gelince maalesef taşlar yerinden oynuyor . hukuk devleti olmak ,gerçekten hukuk devleti olmak insan gibi yaşamanın sac ayaklarından biri , hal böyleyken ya ücretsiz yazılımlar ,kaynaklar kullanılmalı yada ücretler insanların alabilceği düzeyde makul hale getirilmeli öncelikli olarak .
bunca sözden sonra sizlere ingilterede korsan’a karşı uygulanan bir haberi paylaşacağım
işte haber;
İngiltere’de internetten film ve müzik indirenlerin internet bağlantılarının servis sağlayıcılar tarafından kesilmesini öngören yasanın hazırlıkları tamamlandı. korsana karşı savaş çerçevesinde hazırlanan yeni yasa, servis sağlayıcısı şirketleri bu konuda kesin ve katı bir tutum içine girmeye zorlayacak. Servis sağlayıcılar, internetten film ve müzik indirdiğini tespit ettikleri abonelerinin internet bağlantılarını kesmek zorunda kalacak. Yasaya göre, yasa dışı film ve müzik indirdiğinden kuşku duyulan aboneler önce birer e-posta gönderilecek uyarılacak. Aynı durumun ikinci kez tekrarlanması halinde, abonenin internet bağlantısı belli bir süreyle kesilecek. Yasa aynı suçu işlemekte ısrar eden kullanıcıların üçüncü kez yakalanmaları halinde, servis sağlayıcılarıyla olan anlaşmalarının iptal edilmesini ve internet bağlantılarının da tümüyle kesilmesini emredecek.
İngiltere’de her yıl 6 milyon genişbant kullanıcısının yasadışı olarak internetten film ve müzik kopyaladıkları tahmin ediliyor. Film ve müzik yapımcılarıysa bu şekilde bütün telif haklarının çiğnendiğini ve her yıl milyonlarca sterlinlik kayba uğradıklarını iddia ediyor.
kaynak:birgün