kendi elektiriğini kendi üretiyor

Amerika`da yaşayan Michael Strizki, evinin ısınma ve soğutma sistemlerinden, televizyonu için kullandığı enerjiye kadar bütün elektriği kendisi üretiyor.Strizki, ABD`de ilk kez bir evde kullanılmaya başlanan, güneş enerjisiyle hidrojen üreten sistem sayesinde, ailesiyle New Jersey`de yaşadığı evinde gerekli olan bütün elektriği çevreye zarar vermeden üretiyor.Küresel ısınmanın artık kaçınılmaz biçimde dünya gündemine girdiği bu günlerde hayata geçirilen Hopewell Projesi sayesinde, insanların bireysel olarak da süreci tersine çevirmek için bir şeyler yapabileceği vurgulanıyor.Projeyi destekleyen kuruluşlardan, Yenilenebilir Enerji Birliği yetkilisi Gian-Paolo Caminiti, insanların, küresel ısınmanın ne kadar büyük bir felaket olduğunu anladıklarını, ancak bu konuda kendilerinin neler yapabileceğini bilmediklerini kaydediyor.

Strizki, silisyum yarı iletkeninden yapılmış güneş panelleri yardımıyla sudan hidrojen elde ediyor ve birkaç hidrojen tankıyla bu gazı depolayabiliyor.Böylece, yazın daha fazla elde edilen hidrojen, süper yalıtımlı evin kış ayları için kullanacağı elektrik için de saklanabiliyor.
Strizki, atık üretmeyen ve çevreyi kirletmeyen bu hidrojenli sistemi otomobilinde de kullanıyor.

4 yıl süren planlama ve inşa çalışmasından sonra ekim 2006`da hayata geçen bu proje için yarısı New Jersey Kamu Kuruluşları fonundan aktarılan yaklaşık 500 bin dolar harcandığı belirtiliyor. Yenilenebilir enerjinin en büyük destekçilerinden olan eyalet yönetimi, 2020`ye kadar bölgeye gereken elektriğin en az yüzde 20`sinin yenilenebilir kaynaklardan üretilmesini amaçlıyor. Bu projenin, eyaletin yenilenebilir enerji hedeflerine denk düşmesi nedeniyle kamu fonundan desteklendiği belirtiliyor. Strizki`nin kendi cebinden de yaklaşık 100 bin dolar aktardığı projesi, çok sayıda özel kuruluştan da araç gereç veya maddi destek almış.

Evini “dönüştürmek” isteyen ama bu süreci çok pahalı bulan çevrecilere seslenen Strizki, kendi evinin “ilk” olması nedeniyle planlama ve proje aşamasında da çok büyük masraflar yapıldığını, bundan sonraki evlerde böyle bir sorun olmayacağını vurguluyor. Strizki, kendi evinin prototip olarak inşa edildiğini, diğer evlerin bunun kopyaları olacağını ve yaklaşık 100 bin dolara mal edilebileceğini söylüyor. Uzmanlar, projenin bu haliyle yaygın olarak kullanılamayacak kadar pahalı olduğunu söylese de, Strizki eseriyle gurur duyuyor. Strizki ve destekçileri, bu projenin göründüğü kadar basit amaçları olmadığını, fosil yakıtlara bağımlılık ve enerji güvenliği ya da sera etkisi yaratan gazların salımının azaltılması gibi geleceğimizi ilgilendiren daha büyük sonuçları olduğunu belirtiyorlar. 51 yaşındaki Strizki için, bu aynı zamanda “hayatının projesi”. Strizki, “hayatımı, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye adadım” diye konuşuyor.

kaynak:milliyet

Bu yazı haber, teknoloji kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir