küresel ısınmanın kulucka evresini geçip kendini belli etmeye başladığı , hemen hemen her gün dünyaya salınan karbon miktarını konuştuğumuz günlerde , bir yandan termik santreller yapılırken , bir yandan da nükleer yasası ile ihaleye çıkmaya hazırlanan nükleer santreller var . nükleer ‘in ülkemiz için ne kadar gereksiz anlamsız olduğunu , dünyada nükleer santral sahibi ülkelerin santrallerini kapatmaya başladığını , yapmanın maaliyeti bir yana işletmenin ve nükleer atıkların ne kadar maaliyetlere maal olduğunu daha önceki yazılarımda belirmiştim . zaten yazılı ve görsel medyadan takip edenlerinizde ülkemiz koşullarında kullanılması gereken enerjinin rüzgar ve güneş ile kendi kendine yetebilceğini duymuştur ,okumuştur. nükleer santralin maaliyeti , tehlikesi , atıkları ve dışa bağımlılığını göz önüne alınca ,zonguldak gibi bir yerde yerin altından çıkan kömür ile kurulacak bir termik santral kulağa hoş geliyor tabiyki..
hele birde işsizliğin kol gezdiği ülkemizde santralde 1500 kişiye istihdam sağlıyacağı düşünüldüğünde iyi bir gelişme olarak düşünüyorum . santral için yapılacak liman’ın Türkiye’nin karadeniz kıyısının en büyük limanı olma iddası ve hemen yakınınada santral çıkan çimentonun ham maddesi olan kül için çimento fabrikası yapılması , bir okadar mantıklı ve gerekli . çatalağzı termik santralinden çıkan küller doğuda filyos ve batıda ılıksu plajlarına kadar kirliliğe neden olduğunu düşünüldüğünde belki de çatalağzından çıkan külleri bile değerlendirebilir yeni çimento fabrikası .
denizleremizdeki kirlilik’e biraz da olsa pozitif bir katkısı olabilir. en azından çevreyi koruyamıyorsak eğer zarar vermeyelim ..!
en önemli tarafı ise anlatılan projede dışa bağımlı olmama umudumuz var , kendi çıkardığımız kömürü kullanacağız , her ne kadar zonguldak’tan çıkan yıllık kömür kapasiteyi karşılayamıycağı söylensede ,iyimser bakarsak eğer ilerisi için santral TTK’ya işçi alınmasına sebep bile olabilir.
gelelim santralllerle ile ilgili ayrıntılara;
– yıllık 9.5 milyar kilovat saat enerji üretimi kapasiteli termik santralin, 2009 Mart veya Nisan ayında elektrik üretimine başlayacak.
-Santral inşaatında 740 civarında kişinin çalışıyor tüm proje bittiği zamanda tüm proje boyutuyla neredeyse 1500 kişiye iş istihdamı sağlayacak.
-3 üniteli olan santralin iki ünitesinin devreye girmesiyle Keban’ın iki misli elektrik üretecek.
-santralin yıllık kömür ihtiyacı 3.5 milyon ton. İlk ünitenin devreye girmesiyle 2009 Mart veya Nisan ayında elektrik üretimine başlanacak. 2011’de de ikinci ünitenin faaliyete geçmesi hedefleniyor.
-1360 MW kapasiteli kömüre dayalı termik santral yatırımı gerçekleştirmektedir.
-1,5 milyar dolarlık yatırım değerine sahip üç aşamadan oluşan projenin ilk aşaması 160 MW’lık dolaşımlı akışkan yataklı santral olup tesis 2009 başında çalışmaya başlayacaktır.
-İkinci ve üçüncü etap yatırımların her birinin kapasitesi 600 MW olup tesisler Temmuz 2010 ve Ocak 2011 tarihlerinde devreye girecektir.
-Bu üniteler Türkiye’de kurulmakta olan ilk süperkritik santraller olma özellikleriyle ülkenin en verimli termik santralleri olacaktır.
-Ayrıca santrallerin kömür ihtiyacını karşılamak amacıyla 170,000 DWT’luk gemilerin yanaşabileceği Karadeniz’in en büyük limanı inşa edilmektedir.
-Türkiye elektrik ihtiyacının % 5’ini karşılayacak tesis 1500 kişiye istihdam olanağı sağlayacaktır.
şimdiki Çatalağzı Termik santralin kapasitesi ve teknik özellikleri ise;
-Kapasitesi 2 x 150 MW (2 x 150.000 kw)
-Yıllık Üretimi 2 x 966.000.000 kwh.
-Ana Yakıtı Lavuar artığı Mikst (Hu; 3300 Kcal/kg) 1.600.000 Ton /yıl fuel-oil; 7200 Ton/yıl Motorin; 480 Ton/yıl