domuz gribi nedir ?,belirtileri nedir?,ne önlem alınabilir?..

T.C. Sağlık Bakanlığı Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı çerçevesinde gerekli önlemleri almış ve 24 saat görev yapacak olan Pandemi İzleme ve Koordinasyon Merkezini devreye sokmuştur. Salgının dünyadaki son durumu ve Türkiye’deki gelişmeler düzenli olarak her gün basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmaktadır. Ayrıca SABİM 184 Nolu telefon hattı ile konu ile ilgili hertürlü bilgi ve destek (24 saat/haftada 7 gün) verilmektedir.

Seyahat eden kişilere İnfluenza Virüsü ile enfekte olma tehlikesine karşın kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durmaları ve akut solunum yolları enfeksiyonları olan insanlarla yakın temastan kaçınmaları tavsiye edilmektedir.  Hasta olan kişilerle temastan sonra ve bu kişilerin bulundukları ortamlarla temastan sonra ellerin yıkanması hastalık riskini azaltacaktır. Domuz Gribi’ne karşı alınması gereken spesifik önlemlerle ilgili olarak anti viral ilaçların kullanılmasının tavsiye edilebilmesi için yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Domuz Gribi İle İlgili Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Domuz gribi nasıl yayılır?

İnsan olguları domuzlarla yakın temas sonrası oluşur ama insandan insana geçiş de olabilir. Son olgularda insandan insana geçiş daha kolaylaşmıştır. İnsandan insana geçiş  normal mevsimsel grip gibidir. Öksürme, hapşırma ile etrafa salınan damlacıklar  aracılığıyla bulaşır, ayrıca bu damlacıkların bulaştığı eşyalara, ellere dokunup sonra ellerin ağıza veya buruna götürülmesi ile bulaşır. Domuz gribi işlenmiş ve pişirilmiş gıda ile bulaşmaz.

Domuz gribi neden önem kazanmıştır?

Son ayda Meksika’dan yaklaşık %10 ölümle sonlanan 1600’den fazla olgular bildirilmiş, ardından ABD’de olgular bildirilmiştir. Avrupa’dan (İspanya, Fransa..) ve İsrail’den de olgu bildirimi başlamıştır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (kıtalararası salgın) olasılığına karşı yakın izleme alınmıştır.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Belirti ve bulguları normal mevsimsel grip gibidir; ateş, halsizlik, iştahsızlık, boğaz ağrısı, öksürük, bulantı, kusma ve ishal görülebilir.

Kimlerde domuz gribi düşünülmelidir?

Domuz gribi geçiren bir hastayla temas ya da Meksika, Kaliforniya gibi domuz gribi olgularının varlığının doğrulandığı bir bölgeye seyahat sonrası  ortaya çıkan grip belirtilerinin varlığı durumunda düşünülmelidir.  Bu durumda olguların tanısı referans laboratuvarında doğrulanması gerekir.

Domuz gribinden aşı ile korunulabilir mi?

Mevsimsel grip aşısı domuz gribine karşı koruyucu değildir. Halen insanları koruyucu bir aşısı bulunmamaktadır.

Tedavisi var mı?

Mevcut grip için kullanılan antivirallerden yararlanılmaktadır. Olguların çoğu kendiliğinden iyileşmektedir.

Ne yapılmalı?

Genel gripten korunma önlemleri gerekir.

· Ateş, öksürük gibi belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçınma

· Ellerin su ve sabunla yıkanması, genel hijyenik kurallara uyum

· Düzgün beslenme, uyku gibi sağlıklı yaşam kurallarına uyum.

domuz gribi nedir ?,belirtileri nedir?,ne önlem alınabilir?..” hakkında bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir