düşünce güzel , diğer stadlarada uygulanabilir kanımca…

Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankasının güneş enerjisi panelleriyle enerji üretimi projelerine sağladığı kredi desteği için bilimsel çalışma başlatan İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK), bu kapsamda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliği içine girdi.Üniversite yetkilileriyle konuya ilişkin başlatılan çalışma hakkında bilgi veren İOOHDK Genel Koordinatörü Yalçın Aksoy, kurul olarak yeni bir yatırım yapacak durumda olmadıklarını, ancak yapmayı planladıkları yatırıma harcanacak kaynağın getirisini hesapladıklarını söyledi.

Olimpiyat Stadı için aylık ortalama 17-18 bin YTL elektrik faturası ödediklerini belirten Aksoy, “Güneş panellerini yaptırıp yaptırmamak bilimsel araştırmanın ardından netleşecek. İTÜ konuya ilişkin yaptığı çalışmayı tamamladığında ortaya çıkacak sonuca göre, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletlerin sağladığı krediye başvurabileceğiz. Stat için düşündüğümüz güneş
panellerinden sağlanacak fayda, harcanacak paranın üstünde olmalı ve bu yatırım kendini 7 yılda amorti etmeli” dedi.

Rüzgar problemiAtatürk Olimpiyat Stadındaki rüzgarın yönünü değiştirmek için araştırmalar da yapan kurul, saha içindeki rüzgarı saniyede 2 metrenin altında tutmanın çeşitli alternatiflerini de bilimsel yönden araştırıyor.

Kuzey ve güney yönüne bakan kale arkası tribünlerinin bulunduğu bölgelere rüzgarı önleme amacıyla yapılmak üzere çeşitli alternatif teklifler geldiğini, bunların arasında hastane, tribünleri yükseltme gibi önerilerin de bulunduğunu anlatan Yalçın Aksoy, “Rüzgar pervaneleri gibi bir alternatif için de araştırmalar yaptık. Bu pervaneler elektrik üretiyor, ancak bizim sorunumuz olan saha içindeki rüzgarı engellemiyor. Bunun için bir maddi yatırım gerekiyor. Bu projeyi Türkiyede uygulamaya koyan firmayla görüştük ve bizim için uygun olmadığı kararına vardık. Diğer önerilerin realitesini tartışıyoruz. Rüzgarı önlemek mümkün değil, ancak biz rüzgarın yönünü nasıl değiştireceğimizi bilimsel
yönden araştırıyoruz” diye konuştu

kaynak:milliyet

Bu yazı bilim, haber, teknoloji kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir