kül barajı…

Kül Barajı belirtilen sürede yapılamadı. İnşaat aksayarak devam ediyor.

Küllerini denize atarak görüntü kirliliğine neden olan Çatalağzı Termik Santrali bünyesindeki Kül Barajı inşaatı belirtilen sürede bitirilemedi. Çimento fabrikalarına 1999 yılında kül satmaya başlayan santral, bugüne kadar 3 trilyon gelir elde etti. Şu an çok azı satılabilen kül için Ankara ve İstanbul`daki çimento fabrikalarının araçları sıra bekliyor.

Çatalağzı Beldesi`nde kurulu Çatalağzı Termik Santrali`nin (ÇATES), 1999’dan itibaren özellikle denizde kirliliğe yol açan külünden yaklaşık 1 milyon tonu çimento fabrikalarına satılarak, 3 milyon YTL civarında gelir elde edildi. Bu sayede çevre kirliliğine etkisi azaltılırken, ekonomiye ise önemli bir gelir sağladı.

Özellikle son yıllarda yılda 700 bin tona ulaşan külün satışından aylık 60 bin YTL’ye ulaşan kazançla, kirliliğe yol açan atık ürünler ekonomiye kazandırıldı.

Küllerin depolanmasına yönelik 2002’de başlanan baraj inşaatının devam ettiğini belirten yetkililer, şunları kaydettiler:

”Çevre ve deniz kirliliğine yol açan küllerin depolanmasına yönelik baraj inşaatı sürüyor. Çalışmaların yüzde 70’i tamamlanmış durumda. Gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve yüksekliği 68 metre olan barajın günümüz birim fiyatlarıyla 40 milyon YTL civarında maliyeti var. Teknik bazı aksaklıklar nedeniyle inşaat henüz bitirilemedi. Baraj ile termik santral arasına kurulacak 885 metre uzunluğunda ve 5 santimetre çapındaki borular vasıtasıyla kirliliğe yol açan küller depolanacak. Şu anda külün bir kısmı denize boşaltılıyor, diğer bölümü ise çimento fabrikalarına satılıyor. Ancak, külün kimyasal açıdan doğaya herhangi zararı söz konusu değildir.”

denizlerdeki kirlilik resimleri için tıklayın1 2

Bu yazı haber kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir