şanzıman ve şaft’a ihtiyaç duymayan tekerlek..

uzun süredir otomobil kategorisinde birşeyler paylaşmamıştım. hem içerik eksikliğinden ,hemde fırsat bulup araştırma yapamadığımdan. ne olup ,neler bitmiş otomobil sektöründe diye nette haber sayfalarına bakarken

ilerisi için belkide araçların sesini ,şeklini ve tasarımı değiştirecek çok ilginç bir tasarıma rastladım.tekerlek kendi içinde dönen motor yardımıyla tahrik ediliyor. 30 kw lık bir elektrik motoruya şanzımansız ,şaftsız moment oluşturulup aracın hareketini sağlıyor. fren tertibatında pek bir farklılık olmamakla beraber oda tekerlek içinde ,yanı cant’ın içinde. tabiyki süspansiyon ve helezon yay’da buna dahil. bakalım ilerisi için dünya’da küresel ısınma gibi tehlikeli bir durum söz konusu iken ,karbon salan içten yanmalı motorlardan kurtulmamıza yardımcı olacak bir buluş olur umarım.

işte haber ;

Michelin ve Valeo, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobiller için alternatif sürüş kontrol teknolojileri üretme kararı aldılar.

Günümüzde elektrik ile çalışan otomobil üretimi sayesinde, otomobillerde kullanılan parçaların büyüklükleri, teker sayısı, otomobilin büyüklüğü gibi hemen hemen tüm hatları yeniden gözden geçiriliyor. Michelin ve Valeo, bu yeniden yapılandırma konusunda ilk meyvelerini verdiler. İki şirket elektrik ve şarj edilebilir otomobiller için e-wheel (e-teker) başta olmak üzere içine girdikleri işbirliği motor ve pil soğutma yönetimi, iklim kontrolü, aydınlatma, enerji yönetimi teknolojileri geliştirme kararı aldılar.

Birlikteliğin ilk ürünü olan e-wheel, gücünü elektrik enerjisinden alan bir Aktif Tekerlek Teknolojisi olarak adlandırılıyor. Teknoloji, her jantın içine iki elektrik motoru yerleştiriyor. Bu iki motor elektrikle çalışan tekerlekten biri hareketi sağlayan gücü tekere yöneltirken, diğeri de süspansiyonu sağlıyor.
Bu şekilde şanzıman, şaft ve geleneksel süspansiyon ihtiyacını ortadan kaldıran tasarım, daha önce Venturi Volage konsept otomobilinde denenmiş ve başarıya ulaşmıştı. Michelin ve Valeo, teknolojinin seri üretime geçirilebileceğini ifade ediyor.

tekerlek

Kaynak:NTVMSNBC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir