TSİ ile FSİ Motor arasındaki fark nedir ?

önceleri fazla silindir hacmi, yüksek beygir, yüksek tork moda iken,gündemde iken artık devir düşük hacimli motorlardan yüksek beygir ve tork elde etmek moda oldu. daha doğrusu ihtiyaç oldu, minumun yakıt ile maksimum yol.

hybridlerden önce ,elektrikli motorlardan, hidrojen arabalarından önce benzinli ve dizel motorlar son yıllarını yaşıyorlar bence. fosil yakıtların azalması ile dünya piyasası sıkıntıya girecek, otomobil sektörünün enerji kaynağı değişecektir. konuyu fazla saptırmadan bu bahsettiğim fosil yakıtlı motorların çalışma teknolojisi debinmelerinden ikisininden FSİ ve TSİ’dan bahsettmek ikisin farkını paylaşmak istiyorum.

Fsi Motor en basit tabiri bir yakıt yakma teknolojidir.Benzinli araçlarda bildiğiniz gibi kullandığınız akaryakıt önce hava ile karışır daha sonra silindire verilir.Fsi (Fuel Stratified injection )motorda ise akaryakıtınız direk olarak silindire gönderilir ve çok ince bir ayarı vardır, ileri teknoloji kullanılmıştır.
Fakat FSİ motorlar her zaman devrede değildir , başka bir deyişle duruma göre FSİ teknolojisi devreye girer .
Örneğin şehir içi kullanımlarınızda yani düşük devirlerde FSİ motor devrededir fakat yüksek hızlarda klasik motor çalışma prensibine göre çalışır.

Geleneksel benzinli motorlarda yakıt ve hava silindirin dışında karıştırıldıktan sonra silindire giriyor.FSI motorda ise yakıt doğrudan silindire ve çok hassas bir zamanlama ile püskürtülüyor.Böylece verimlilik artıyor.Ayrıca geleneksel benzinli motorlarda yakıt 3-5 bar gibi püskürtülürken bu FSI motorda 50-100 bar oluyor.Böylece yakıt daha atomize hale geliyor ve hava ile daha iyi karışması amaçlanıyor.Temel olarak FSI iki ayrı modda çalışıyor.Düşük motor devirlerinde kullanılan yakıt/hava karışım sistemi yüksek devirlere geçildiğinde değişiyor.Eğer yüksek performans isteniyorsa ve otomobil yüksek devirlerde kullanılıyorsa FSI motor geleneksel motor gibi çalışıyor.Hava ile yakıt (sırasıyla 14 ile 1 birim)karışım silindir içerisinde homojen (eşit)olarak dağılıyor.Buna karşılık şehir içerisinde kullanımlarda veya konforlu sürüşlerde otomobil düşük devirlerde kullanılıyorsa motor FSI moduna geçiyor.

40 hp. gücündeki TSI motor 1500 – 4000 devir arasında 220 Nm. tork üretirken, 170 hp. seçeneğinin ürettiği güç 1750 – 4500 devir aralığında 240 Nm.’dir. Her iki motor seçeneğinde de maksimum tork değerinin geniş olması sayesinde dinamik sürüş için hızlanırken vites değiştirmeye gerek duyulmuyor olması sürüş keyfinin kesintisiz olarak yaşanmasını sağlar.

Diğer motor seçenekleri ile karşılaştırıldığında 1.4 litrelik TSI motorda oluşan yüksek basınç ve sıcaklık nedeniyle dayanıklılığı maksimum düzeye taşımak adına bazı ilave korumalar geliştirilmiştir. ürneğin yüksek yanma ısısı ve basınca karşı silindir bloğu grafit lamelli gri dökme demir ile imal edilerek dayanıklılık artırılmış, soğutma sistemi geliştirilmiş ve triger kayışı yerine metal zincir kullanılmıştır.

TSI, tüm devirlerde etkili ve aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlayacak mükemmel bir kombinasyonu ifade etmektedir. Alt devirlerde kompresörle kontrolü ele alan ve daha sonra turboşarjla etkili olan bir yükleme tertibatının birleşimi olan ve başka örneği bulunmayan yüksek bir mühendislik harikasıdır.

TSİ ile FSİ Motor arasındaki fark nedir ?” üzerine bir düşünce

  1. Golfcu

    2004 1.6 fsi golf 5 sportline mi yoksa 1.4 tsi golf 6 mi şuan sportline biniorum çokta memnunum fakat 2010 golf 6 1.4 tsi ile degistirmeyi dusunuorum ikisi de full+full yakıt olarak motor olarak ne söylemek istersiniz yardımcı olursaniz sevinirim. Uç yıldır biniorum arabama ve çok memnunum bana gorede sayılı kalanlardandir yakıt olarak bile gazi hiç aramiorum sadece ikisi de full olduğu için model yükselsin istiyorum doğru bi karar mı artı eksileri neler olur sizce

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir