cola-mentos ikilisinin bilimsel araştırma sonucu..

bilimsel araştırmalar sırasında farklı şeyler araştırılırken ,beklenirken farklı sonuçlar elde edildiği olmuştur. mentos-cola ikilisi de bilimsel bir araştırma olmasada tesadüfen keşfedilmiş bir olay. cola’yı bazı deneylerde metrelerce yükselten denemelerin bile olduğu söyleniyor. hatta sürekli açılıp kapatılan youtube’da bu deneyle ilgili videolarda izlemiştim .hatta söylenti değil  gerçekten yükseklere doğru fışkırdığını izledim. bunu izlerken neden olduğunu düşündüğümüzde asit ile reaksiyondan kaynaklandığını düşünmüşüzdür ,ama yanılmışız . işte merak ettiğimiz yükselme ile ilgili yapılan araştırma sonucu ve ilgili haber:

Diyet kolanın içine Mentos şekerlemesi atıldığında meydana gelen reaksiyon sonucu oluşan köpüğün 10 metre yüksekliğe kadar nasıl fışkırdığı, bilimsel yoldan açıklandı. Araştırma, ünlü New Science dergisinde yayımlandı.

Kuzey Carolina’daki Appalachian Üniversitesi fizikçilerden Tonya Coffey’in önderliğinde yapılan araştırmada, “Diyet kola-Mentos” reaksiyonunun bilimsel nedenleri ortaya çıkarıldı. Deneyde diyet kola, naneli Mentos, meyveli Mentos ve diğer bazı şekerlemeler ile bulaşık deterjanı, kum ve tuz da kullanıldı.

Yapılan deneyler sonucunda, Mentos’un sert ve gözenekli yapısı, içeriğinde bulunan “akasya sakızı” ile diyet koladaki tatlandırıcı madde olan “aspartam”ın reaksiyonda rol oynadığı belirlendi. Diyet kolada reaksiyon olabilmesi için, şişenin 10 derece eğik konumda olması gerekiyor.

Nedeni asit değil

Yapılan deneyler sonucu en güçlü fışkırma, diyet kola ve meyveli veya naneli Mentos ile elde edildi. Deneylerde, fışkırmaya koladaki kafein ya da asitin neden olmadığı anlaşıldı. Sert ve delikli yüzeyi olan Mentos, diyet kola şişesinin içine atıldığında, su meloküllerinin çekim gücü yok oluyor ve hızla köpük oluşuyor. Ayrıca, Mentos’ta bulunan etkin madde “akasya sakızı” da suyun yüzey gerilimini hızla düşürüyor. Yüzey geriliminin hızla düşmesine diyet koladaki tatlandırıcı madde aspartam, ekstra katkı yapınca, hızlı köpürme ve tazyikli fışkırma gerçekleşiyor.

Aynı sonuç, şekerli kola ile veya Mentos’un ezilerek kolaya atılması durumunda elde edilemiyor. Coffey ve ekibinin vardığı sonuç, bilim ve teknoloji dergisi New Science’da yayınlandı.

kaynak:hürriyet

bilim içinde , , etiketleriyle tarihinde tarafınadan gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir