Deniz Suyu Kirliliği hakkında bilmediklerimiz…

Yaz yaklaşıyor ,10 insandan 8 kişinin yüzmeyi ,denizi sevdiğini, haftasonunu,yıllık izinlerini denizde geçirdiğini görüyorum ,tahmin ediyorum. tabii deniz’e giderken bizim şeçimlerimizi etklileyen en önemli özelliklerden biri gözle görünmeyen kirlilik dediğimiz kolibasili oranıdır.

hatta plajların mavi bayrak puanlamasında bu etken önemli bir rol oynuyor.fakat yaz günleri bizleri hasta olacağız endişesine kapılacak kadar önemli olmadığını aşağıdaki yazıyı okuyunca öğrendim. tabiyki temiz denizlerimiz olsun, evsel atıklar denizlere dökülmesin, fakat kolibasili dediğimiz şey plaj kapattıracak oranlarda değilse yüzmenini,denizin ,kumsalı,güneşin tadını çıkartın derim ben.

işin içinde görsel pislik varsa ,orda durun, bir kere mide bulandırdımı zaten işin tadı,tuzu kalmaz…

mavi bayrak almak için gerekenler :

1- Su temizliği Deniz suyunun temizliğini,

2.Çevre yönetimine verilen önem ,

3. Çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik yapılan etkinlikler

4.Plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güveliğin olup olmaması önemlidir.

İnsanda hastalık yapan mikropların hiçbiri deniz suyunda yaşayamaz. Bu durum mikrobiyoloji asistanlığım sırasında yaptığım bir deneyle de kanıtlanmıştır. 1975 yılında kolera salgını vardı. Biz İstanbul’un plajlarından su topladık ve kolera mikrobu aradık. Ne kolera ne de tifo mikrobu bulduk. Sonra işi tersine çevirdik. Deniz suyunu laboratuvara getirdik ve içine biz mikrop koyduk. Bu mikrobun 15 dakika, bir saat, iki saat gibi aralıklarla tekrar geriye alarak çoğaltmayı denedik. 15 dakika sonra dahi deniz suyundan örnek aldığımızda koyduğumuz mikrobun yaşamadığını gördük. Tifo, kolera mikrobu deniz suyunda yaşamaz. Plajlarda kolibasili var, girmeyin deniliyor…
Kolibasili kirlenmeyi gösterir. Kolibasillerinin hepsi hastalık yapmaz. Sadece patojen kolibasilleri hastalık yapar. Ayrıca sıfır kolibasili bulunan bir deniz bulmanız imkânsızdır. Kolibasili balığın ve martının gübresinde de bulunur. Bir insanın tifo olabilmesi için 100 bin koli basili gerekir. Bunun için de litrelerce deniz veya havuz suyu içmeniz gerekir. (alıntıdır)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir