önce Bodrum, ardından Manavgat, Menemen, Selçuk, Çeşme, Foça, Menderes, Beyağaç ve Geyve’de art arda çıkan orman yangınlarında sadece Bodrum’da 200 bin çam, 10 bin zeytin ağacı yok oldu

Türkiye’nin ormanları alev alev yanıyor ama bunlarla mücadele için gerekli adımları atmakta bu defa da geç kalındı. İhtiyaç duyulan itfaiye uçaklar ve helikopterler devreye bir türlü sokulamadı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bir süre önce Bakanlar Kurulu’na verdiği brifingte, bu yaz orman yangınlarının artacağını belirterek her biri 6.5-7 ton su taşıyan en az 10 adet itfaiye uçağı alınması gerektiğini söyledi. Ancak bu uçakların alımı gerçekleşmeden yangınlar bastırdı. Bakan Pepe, ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na bir dosya göndererek yangınlarda kullanılmak üzere 20 adet helikopter alınması talebinde bulundu. Bu talep de henüz inceleme aşamasındayken yangınlar ardı ardına ortalığı cehennem yerine çevirdi.

PERSONEL SAYISI YETERSİZ

Şu anda Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde orman yangınlarıyla mücadele için 50 hava aracı bulunuyor. Bu araçlardan 23’ü su atar helikopter. Bunların 15’ini Türk Hava Kurumu’ndan kiralanan uçaklar oluşturuyor. Ancak 20.7 milyon hektarlık toplam orman alanında çıkabilecek yangınlara müdahalede bu araçlar yetersiz kalıyor. Sıcak yaz günlerinde bazen irili ufaklı 100 dolayında yangın çıkabiliyor. Bu arada, yangınlarla mücadele için görevli personel sayısı ise yaklaşık 10 bini buluyor.

UÇAK ALINMADI, ORMANLAR YANDI

Orman yangınları sürüyor. Antalya, Çanakkale, Muğla ve Mersin’den orman yangını haberleri oksijen kaynaklarının kül oluşunu gözler önüne seriyor. 3 bin hektarda etkili olan Alanya’daki yangında birkaç ev yanarken, Bodrum’da 180 hektarda etkili olan yangında bir kişi ağır yaralandı. Bakan Pepe, önümüzdeki yıldan itibaren bakanlığın yangınla mücadele timini kendilerinin kuracağını, tüm araçların kendilerine ait olacağını söylemesine karşın Türkiye’de bu yaz çıkan 150 dolayındaki orman yangınında doğan zarar parayla ifade edilemeyecek kadar büyük. Çünkü yanan sadece ağaçlar değil. Doğal yapı da yok oluyor ve bunun etkileri yüzlerce yıl sürebiliyor. Bir itfaiye uçağı 18-20 milyon dolara alınabiliyor. Bu Türkiye’nin altından kalkamayacağı bir rakam değil. Ne var ki, bu yönde gerekli siyasi iradenin ortaya çıkması zorunlu.

kaynak:birgün

Bu yazı etki,tepki,yorum,vb.gibi, haber kategorisine tarihinde tarafından gönderildi.

eksANtirik hakkında

insanları bir nebze olsun uyandırmak ,bilinen ezberleri bozmak için web sitesini yayına başladım. uzun yada kısa soluklu bir yol belkide ,ne olursa olsun amacım hem ücretsiz kaynakları paylaşmak ,hemde muhalif olmak için muhalif olmadan birşeylere birazda olsa katkıda bulunmak. insanca yaşam için bir katkı sağlamak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir